Η ψυχή ενός λαού δεν μεταβάλλεται με διατάγματα και νόμους. Για να περάσει κάποιος νόμους και διατάγματα, προϋπόθεση είναι να αλλοτριώσεις τον λαό από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του. Βασικός παράγοντας για να συμβεί αυτό αποτελεί να αλλοιώσεις την εκπαίδευσή του και να την προσαρμόσεις στην πολιτική κατεύθυνση που θέλεις προκειμένου να δημιουργήσεις τους νέους θεσμούς που επιθυμείς. Η αλλοτριωμένη συνείδηση και η αλλοιωμένη ψυχή του λαού τότε θα αποδεχθεί εύκολα οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμεί ο ηγεμόνας.

Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει τα εξής: όταν ο Ξέρξης εκστράτευσε εναντίον των Ελλήνων και τα καράβια του βούλιαξαν στην περιοχή της Χαλκιδικής μετά από θαλασσοταραχή, διέταξε τους στρατιώτες του να μαστιγώσουν με μανία τη θάλασσα για να ηρεμήσει προκειμένου να μπορέσει να εκστρατεύσει. Πράγματι, η θάλασσα για αρκετό καιρό ήταν ήρεμη, οπότε πίστεψε ο Ξέρξης ότι επιτέλους η θάλασσα συνετίστηκε και ηρέμησε. Την επόμενη μέρα, όντας έτοιμος να ξεκινήσει την εκστρατεία, αντίκρυσε έκπληκτος πάλι θαλασσοταραχή και συνειδητοποίησε ότι όσο και να τη μαστιγώσει τη θάλασσα, αυτή έχει τη δική της φύση.

Οι Ξέρξηδες της κάθε εποχής, λοιπόν, ας έχουν υπόψη τους ότι τα κύματα των θαλασσών μπορεί και να τους πνίξουν αν πιστεύουν με αλαζονεία και υπεροψία ότι με το μαστίγωμα μπορούν να ηρεμήσουν τις θάλασσες.

Τριαντάφυλλος Σερμέτης 

79440172

Ο φανατισμός είναι μια κατάσταση υπερβολικού, άκριτου και έντονου ενδιαφέροντος ή ζήλου για μια συγκεκριμένη ιδέα. Ειδικότερα ο πολιτικός φανατισμός, που στα κοινωνικά δίκτυα τείνει να λάβει μορφή ψυχασθένειας, οφείλεται, εν πολλοίς, στην επιθυμία να αισθάνονται αρκετοί μοναδικοί και εκλεκτοί. Σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αυτογνωσία φαίνονται άνθρωποι κοινωνικά ανικανοποίητοι, συμπεριφερόμενοι ως μικρά κακομαθημένα παιδιά. Εν τέλει, τα χαμένα όνειρα της εφηβικής ηλικίας εκδηλώνονται αργότερα με την μορφή ιδεοψυχαναγκαστικών εμμονών και πολιτικών φανατισμών.

 

Τριαντάφυλλος Σερμέτης 

Εκείνο που έχει εκπέσει σε δραματικό βαθμό τα χρόνια από τα μνημόνια και έπειτα είναι εκείνο που ονομάζουμε κοινωνική ηθική. Αυτή είναι ένα σύνολο αξιών και κανόνων που υπάρχουν στην κοινωνία. Οι αξίες αυτές διέπουν τα μέλη μιας κοινωνίας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ τους για την ευημερία τους. Η κοινωνική ηθική δεν έχει ακριβή ορισμό, καθώς διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό ανάλογα με διάφορες πεποιθήσεις, πρακτικές, παραδόσεις ή έθιμα που επικρατούν στην κοινωνία.
Πρόκειται για ένα σύνολο αξιών ή συμπεριφορών που γίνονται κατανοητές και αποδεκτές από τα μέλη της κοινωνίας. Η κοινωνική ηθική είναι σημαντική γιατί παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για να ζήσει η κοινωνία ειρηνικά. Βοηθά τους ανθρώπους να ζουν μαζί σε αρμονία και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και την ένταση μεταξύ τους. Αφορά το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στους άλλους στην κοινότητά τους.
Μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές της κοινωνικής ηθικής είναι ότι παρέχει ένα ηθικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των πράξεων των ανθρώπων και βοηθά στην αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που απαντώνται συχνά στην κοινωνία. Επομένως, η παρακμή που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα, δεν έγκειται τόσο στο νομικό ή στο συνταγματικό πλαίσιο, όσο στην αναφορά μιας κοινωνικής ηθικής που έχει απορρυθμίσει την κοινωνία, οδηγώντας την σε ιδιώτευση και κυνική αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε ο χαρταετός. Μπορούμε να πετάξουμε ψηλά μόνο αν διώξουμε εκείνα που μας κρατάνε πίσω – όπως αφήνουμε λίγο λίγο το σκοινί για να φύγει πιο ψηλά ο χαρταετός. Τι μας κρατάει κάτω; Ο φόβος μας κρατάει κάτω, η ανασφάλεια, η αλαζονεία και η αναβλητικότητα. Υπάρχει μια καταπιεσμένη δυνατότητα που ο καθένας έχει μέσα του. Ο καθένας μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, όχι τόσο σε εύρος και σε μέγεθος, όσο σε σημασία που θα έχει αιώνια αξία, αφήνοντας το μικρό του αποτύπωμα σε αυτόν τον όμορφο πλανήτη. Ο άνθρωπος είναι προορισμένος να πετάει ψηλά και με ούριο τον άνεμο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ας μην στεκόμαστε λοιπόν άπραγοι να βλέπουμε τα πράγματα απλά να συμβαίνουν, αλλά να σηκώσουμε τον χαρταετό όσο ψηλότερα γίνεται.

Today 10

Yesterday 10

Month 384

All 75596

Counter