Θα ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ή πότε θα υπάρξουν εμβόλια, επομένως δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια. Δεν ξέρουμε πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε. Το επίπεδο προσοχής θα καθορίσει τα πάντα.
Είναι πιθανό ότι σε λίγα χρόνια θα προσποιούμαστε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Θα θυμόμαστε εκείνους που χάσαμε, αλλά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, με τον ίδιο τρόπο, όπως μετά την πανδημία του 1918.
Ένα άτομο περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αρνούμενο να δεχτεί τη θνητότητά του και μια κοινωνία ζει το μεγαλύτερο μέρος της άρνησης να αποδεχθεί την ευθύνη ότι πρέπει να επιβιώσει. Η άρνηση του θανάτου δημιουργεί ένα χώρο για να αναπτυχθεί και να ζήσει ένα άτομο, αλλά είναι και ένας επικίνδυνος μηχανισμός για τις κοινωνίες.
Αξιόπιστες πηγές μας προειδοποιούν για το αναπόφευκτο και τον κίνδυνο της πανδημίας εδώ και χρόνια, αλλά μας εξέπληξε όλους. Η εξαίρεση ήταν οι ασιατικές χώρες που υπέφεραν πρόσφατα από ιογενείς επιδημίες.
Ωστόσο, οι παράξενες θεωρίες συνωμοσίας, που δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αλλά ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να κάνουν το μέλλον πιο δυσλειτουργικό και επικίνδυνο. Ελπίζω ότι θα γίνουμε σοφότεροι. Οι πανδημίες δεν είναι η μόνη απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αιώνα. Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική. Δεν πρόκειται να παραθέσω την ανησυχητική λίστα εδώ.

Τριαντάφυλλος Σερμέτης

Today 18

Yesterday 9

Month 310

All 76368

Counter